Do czego może doprowadzić nadmiar tłuszczu w kanalizacji?
Podstawą zapewnienia drożności rur kanalizacyjnych jest niewrzucanie do nich takich rzeczy, jak chusteczki, płatki kosmetyczne czy resztki jedzenia. Nie można również wlewać do instalacji olejów czy smarów. Czym grozi takie postępowanie? Wyjaśniamy w artykule.
Jakie są najczęstsze przyczyny zapychania się kanalizacji?
Do powstawania zatorów w kanalizacji dochodzi, gdy zalegający na dnie rur osad rozrasta się, coraz bardziej redukując ich światło, a tym samym stopniowo zmniejszając drożność. Wówczas nierzadko konieczne okazuje się przeprowadzenie profesjonalnego czyszczenia rur kanalizacyjnych.
Zatkanie rur to niezwykle często konsekwencja właśnie zatorów tłuszczowych. Odkładanie się tłuszczu i resztek spożywczych prowadzi bowiem do tworzenia się coraz większych złogów, ograniczających przepustowość rur. Taki problem najczęściej pojawia się w lokalach gastronomicznych, ale również kuchniach prywatnych domów i mieszkań.
Jak usunąć zator tłuszczowy z rur?
Regularne czyszczenie rur kanalizacyjnych w celu usunięcia złogów tłuszczowych pozwala uniknąć całkowitego zatkania instalacji. Inaczej najpierw może zacząć wydobywać się z niej przykry zapach, następnie nieczystości mogą się cofać, nierzadko pojawiają się też wycieki. Jakby tego było mało, zator grozi również uszkodzeniem materiału rur, a tym samym skróceniem ich żywotności.
Jedną z metod usuwania niewielkich złogów tłuszczowych jest użycie specjalnych preparatów chemicznych dostępnych w sklepach. Można oprócz tego sięgnąć także po przepychaczkę. Jeżeli jednak doszło już do poważnego zatoru, warto zdecydować się na skorzystanie z usług fachowców zajmujących się na co dzień czyszczeniem rur kanalizacyjnych. Wykorzystują oni bowiem nowoczesne technologie, w tym spirale elektryczne oraz urządzenia wysokociśnieniowe.